stop

stop
looks

Sunday, May 8, 2011

PAVLOVA LESTOVAGANZAAAAA

banana pavlova
mixed fruit pavlova


berry pavlova


Entry di atas mcm2 feeling2 kat spain kan.. sejak2 akhir2 neh dah menjadi trend kann. sekarang ramai yg suka mencari kedai2 desert weee. So.. niat dihati nak mencuba buat desert2 mat salleh neh ehhe... haritu sy ada try buat neww desert pavlova.. pavlova neh berasaskan buah buahan hee. ia rangup dan moist2. nak resepi?..



Bahan-bahan

4 lbiji (120 grams) telur putih
1 cawan (200 grams) gula kaster
1/2 sudu kecil vanilla esen
1 sudukecil cuka makanan
1/2 sudu makan tepung jagung


Topping:

1 cup (240 ml) whipping cream
1 1/2 sudu makan (20 grams) gula icing
1/2 sudu kecil vanilla esen

Cara membuat krim
  1. Pukul krim dengan gula dan vanilla sehingga kembang.
Bahan lain
Buah segar- markisa, kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, pic, nanas dan lain-lain buah mengikut kesukaan anda


Cara membuat
  1. Pukul putih telur sehingga setengah kembang. Masukkan gula kaster sedikit demi sedikit dan pukul lagi sehingga putih telur kembang sepenuhnya. Pastikan guka semuanya telah hancur.
  2. Kemudian masukkan vanilla esen, cuka dan tepung. Kacau dengan spatula perlahan-lahan.
  3. Tuangkan atas kertas minyak dan bentukkan bentuk kubah selebar lebih kurang 18 cm diameter.
  4. Bakar dalam oven sepanas 130 darjah C selama lebih kurang 1 jam. Tuttup suis dan biarkan dalam oven sehingga sejuk.
  5. Keluarkan dari oven dan sapukan dengan krim. Hiaskan dengan buah-buahan segar.

No comments:

Post a Comment

tq comment lah lg